top of page

Waarom een foto in zwart-wit soms beter tot z'n recht komt dan in kleur

Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen voorkeur. De ene houdt van foto's in kleur, de ander is helemaal weg van zwart-wit. Ik ben echt een mix van allebei. Mijn foto's bevatten vaak veel kleur, maar bij sommige foto's heb ik direct een bepaald gevoel; ''deze foto komt veel beter tot z'n recht in zwart-wit.'' Maar waarom is dat zo?


Zwart-wit versterkt emotie

Door het verwijderen van kleur kan je je volledig focussen op wat er op de foto te zien is. Er is geen afleiding meer door bijvoorbeeld storende of opvallende kleuren. Een lach, omhelzing of traan komt hierdoor veel krachtiger over en kan het verhaal van de foto heel anders vertellen dan dezelfde foto in kleur.


Kleur kan soms ook onmisbaar zijn in een foto. Denk maar eens aan wanneer je een fotoshoot gaat doen tijdens het gouden uurtje. Deze prachtige, oranje gloed mag dan natuurlijk niet ontbreken.

De bruidegom die door zijn moeder naar het altaar wordt gebracht pakt nog even de hand van zijn vader vast. Een prachtig, emotioneel moment die versterkt wordt door de zwart-wit bewerking.


Zwart-wit is tijdloos

Met zwart-wit fotografie ga je eigenlijk weer terug naar de basis van fotografie, waar het allemaal begonnen is. Ook bijvoorbeeld Instagram speelt in op deze trend, met filters die je foto een 'ouderwetse' look geven. Deze vorm van fotografie is tijdloos en zal altijd blijven bestaan.


Deze vader koos ervoor om een studioshoot te doen met zijn 2 kinderen en wilde graag alle uitgekozen foto's in zwart-wit ontvangen. Waanzinnig mooi!


Details komen nóg mooier over

Wanneer een foto veel (kleine) details heeft kan zwart-wit bewerking heel goed werken. Waar deze details in een kleurenfoto wegvallen, kunnen deze juist goed benadrukt worden in een zwart-wit foto. Kijk maar eens naar de foto hieronder. De kleine lettertjes, het schrijven van de pen, de handtekeningen die al op papier staan; de zwart-wit nabewerking voegt enorm veel toe aan deze foto.


Het tekenen van de trouwakte komt door de zwart-wit nabewerking nóg mooier naar voren.


Kinderportretten in zwart-wit

Ik portretteer graag kinderen in mijn studio met een witte of zwarte achtergrond. De kinderen dragen bij deze shoot dezelfde kleur bovenkleding als de achtergrond, zodat de focus volledig ligt op het gezicht en de ogen. Ik bewerk deze foto's het allerliefste in zwart-wit. Geen afleiding van kleur en licht, maar een 'echt' portret waarbij de ziel en het karakter naar voren komen. Zoiets wíl je toch levensgroot aan de muur?!


Emoties komen het krachtigst over wanneer er geen afleiding is door kleur en licht. Hier word je toch helemaal blij van?!


Wil jij ook zo'n waanzinnig portret van jouw kind?

Het is zó de moeite waard, welke leeftijd je kind ook heeft. Klik hieronder voor meer informatie over onze Kids Studio portretshoot of stuur een mailtje naar info@fotostudiopilonmedia.nl
13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page